Svensk FIFA-mästare avslöjar de vanligaste misstagen alla gör när de spelar FIFA

Ivan Lapanje

1

1. Chansbryt inte med mittbackarna

– Det största misstaget folk gör är att de spelar för aggressivt försvarsspel och chansbryter med mittbackarna. Det viktigaste i försvarsspelet är att man inte blir för otålig. Man ska hellre låta mittfältarna göra jobbet än att exponera sina mittbackar. När man stöter med mittbackarna är risken stor att man går bort sig och släpper in mål, säger Ivan.

– Då är det mycket bättre att ha tålamod i defensiven. Man behöver inte vinna tillbaka bollen direkt. Det är endast de bästa spelarna som har skickligheten att kunna pressa med mittbackarna.

2

2. Använd understöd i försvaret

– En huvudregel i FIFA är att sätta press på bollhållaren samtidigt som man täcker ytorna i djupled. Med hjälp av R1-knappen (RB på Xbox) får man en dubbelpress som gör att man kan pressa bollhållaren och sen styra en annan spelare och täcka ytan i djupled.

Lägg lite tid på att lära dig den funktionen och du kan förbättra din defensiv rejält.

3. Lär dig 3 stycken finter som sitter till 100 %

Det viktigaste när det kommer till anfallsspelet är att du har variation i ditt spel.

– När jag möter folk på FIFA gör de ofta samma sak hela tiden. De har en typ av anfallsspel som de aldrig släpper. Många går till exempel alltid ut på kanten och vänder inåt 10 av 10 gånger. Det blir väldigt lättläst. Samma sak gäller om du endast har ett bra passningsspel – då kommer du att få det svårt mot bättre spelare eftersom du blir för lättläst.

– Man måste se till att variera sitt anfallsspel så att man alltid har flera olika vapen. En enkel väg framåt är att lära sig 3 finter. Lär du dig skottfinten, överstegsfinten och ball roll så har du bara där verktyg som gör att du får ett mycket bättre anfallsspel.

 

Ball roll gör man helt enkelt genom att dra högerspaken åt höger eller vänster som här:

ezgif-4095241693

4. Ta en paus om allt går åt helvete

När man spelar för länge så är det lätt att man tappar kreativiteten och att spelet blir enformigt. Det är en stor fälla. Man blir otålig i försvaret och man får ett anfallsspel som blir lättläst.

Ivans råd är helt enkelt att ta en paus om man fastnar i ett dåligt mönster.

– Ska man dessutom satsa på FIFA så är det viktigt att man sköter saker som sömn, mat och träning. De dagarna jag har sovmorgon och äter dåligt så spelar jag också som skit. Det bästa knepet är att gå ut och springa, äta bra mat och efter det kommer du spela som en gud. Man behöver rensa hjärnan på skit.

5

5. Lita på din taktik och ditt spel

Ha tålamod och tro på din formation och din taktik. Om du ligger under med 1-0 eller 2-0 i första halvlek – gå inte över på extrem offensiv eller totalt anfall. Ha tålamod och tro på det du gör.

– De allra flesta proffsspelare kör med “defensiv” som grundinställning. Om jag ligger under med 1-0 byter jag till “balanserad”. Om man ändå känner att man har kört fast i sitt spel så kan man försöka byta formation eller gå över till en mer offensiv taktik (mer om formationer längre ner).

När du leder matchen är det enligt Ivan oftast bättre att försöka döda matchen med ett till mål än att försöka försvara sig till segern.

– Blir man för defensivt inställd är risken att man blir stressad i försvaret och släpper in mål. Mitt råd är att behålla lugnet och försöka att avgöra matchen. Det bästa tipset är att gå ner på “balanserat” eller “defensivt” och gå in på inställningar och ge ytterbackarna och de defensiva mittfältarna instruktioner att “stanna i försvar”. Det förhindrar farliga kontringar samtidigt som de offensiva spelarna fortfarande tar löpningar som gör att du hotar framåt. Om man inte ger ytterbackarna instruktioner att stanna är risken stor att de går upp i anfall samtidigt som din motspelare har ställt in “extrem offensiv” eller “totalt anfall” och har 4-5 spelare på offensiv planhalva vilket skapar ett överläge.

 

källa

Leave a Reply